Teljes körű, magas színvonalú – és ingyenes

A Tábitha nem kórház, hanem teljes körű ellátást biztosító otthon a gyógyíthatatlan gyerekeknek és családjaiknak. Aki azt gondolja, hogy „tragikus, nyomasztó hely”, téved: mosoly, nevetés, játék és sok-sok …

A Tábitha nem kórház, hanem teljes körű ellátást biztosító otthon a gyógyíthatatlan gyerekeknek és családjaiknak. Aki azt gondolja, hogy „tragikus, nyomasztó hely”, téved: mosoly, nevetés, játék és sok-sok szeretet határozza meg a légkört.

Évente Magyarországon a becslések szerint több száz családban történik meg, amitől minden szülő legjobban fél: kiderül, hogy a gyermek betegsége nem gyógyítható, s a további gyógyító kezelések csak rontanák az állapotát. Ilyenkor azzal kell szembenézni, hogy a beteg földi élete belátható időn belül véget ér. Nehéz ezt kimondani, felfogni még nehezebb. A szülők általában küzdelmes lelki úton jutnak odáig, hogy nem a lehetetlent kell újra és újra megpróbálni, hanem a kialakult helyzettel kezdeni valamit.

Ilyen helyzetben is van segítség, csak ezt, sajnos, egyelőre kevesen tudják – és még kevesebben veszik igénybe.

A palliatív medicina, vagyis a hospice szolgáltatás – a sok kitűnő eredmény dacára – hazánkban a valós szükségleteknek csak töredékét képes kielégíteni. Nincs ez máshogy a gyermekek esetében sem. Sok teendő van még, hogy az orvosok körében elterjedjen a palliatív szemlélet, és tudatosodjon, hogy az élet utolsó időszakát szinte elképzelhetetlen mértékben meg lehet könnyíteni!

3

A Tábitha Ház egy kellemes családi otthonra hasonlít – mert az is!

A Törökbálinti gyermekhospice eredetileg a Gyura Barbara által létrehozott Szemem Fénye Alapítvány keretein belül működött, egy helyi lakos önzetlen adományának köszönhetően: Galambos László informatikai vállalkozó ajándékozta az épületet teljes felszereléssel együtt, és igyekszik fedezni ma is – hónapról hónapra – a költségeket. A ház több mint egy éve a Szemem Fénye Alapítványtól függetlenül, a Tábitha Nonpropfit Kft. égisze alatt működik. Így lehetséges, hogy fő- és félállásban dolgoznak itt szakorvosok, szakápolók és önkéntesek. És ezért lehetséges az is, hogy a szolgáltatások teljes köre mindenki számára teljesen ingyenes.

De milyen munka folyik a Tábitha házban? A nappali ellátás keretében napközben, meghatározott ideig ápolják a gyermeket. Az ún. tranzitellátás akkor vehető igénybe, ha a gyermek tartós, speciális otthoni ápolásra szorul: a törökbálinti házban a szülők a szakemberektől megtanulhatják a biztonságos kezelés, ellátás módozatait. A mentesítő ellátással a sokszor kimerült, csüggedt szülőktől egy időre átveszik a gyermek ápolását és felügyeletét. És végül, de nem utolsósorban: itt működik az életvégi ellátás, amikor a terminális állapotú gyermeknek és családjának nyújtanak segítséget. A Tábitha szakemberei nem csak a halálesemény előtt és közben, de utána, a gyászfolyamatban is készek segíteni.

A törökbálinti ház szinte „csúcsra van járatva”, az elmúlt évben átlagosan 70-80 százalékos kapacitással működött. Mindazáltal nagy segítség, ha orvosokban is, szülőkben is tudatosul, hogy a lehetőség adott: itt nyitott szívvel és teljes szakértelemmel fogadják a legnagyobb bajban levő családokat.