Munkatársaink

Dr. Benyó Gábor

Orvosigazgató

„A Tábitha attól különleges, hogy itt tényleg jelen van a megértés, odafigyelés, törődés, szeretet, elfogadás és béke. Itt azoknak a gyermekeknek, akiknek nem adatik meg a gyógyulás esélye, megadjuk a méltóságteljes élet, de akár a méltóságteljes halál lehetőségét, segítjük őket a békés elmúlás felé tartó, rögös úton.”

Gábor attól a pillanattól kezdve jelen van a Tábitha Ház életében, amikor az első magyarországi gyermekhospice ház megalapításának gondolata felmerült. Gyermekorvosi pályafutása során mindig a krónikus gondozást igénylő ellátást érezte magához közelállónak. A hospice-palliatív ellátás mellett is gyorsan elköteleződött, elkezdte szakmaiságát leginkább ebben az irányban fejleszteni, továbbképezni. A Tábitha Ház előkészítési munkálataiban aktív és hathatós szerepet vállalt. A ház 2011. szeptember 5-én megnyitotta kapuit, és azóta Gábor töretlen lelkesedéssel és odaadással a ház orvosigazgatója.

Szuperereje szerintünk sokrétű, alapos és átfogó szakmai tudása mellett kifogyhatatlan energiája, örök lelkesedése és életszeretete, humora.

Hegedűs Judit

Főnővér

„A gyerekek szeretete mindig megvolt bennem, csakúgy, mint a beteg gyermekeken való segítés vágya. A Tábitha Házban olyan gyermekeknek és családjaiknak tudok segíteni, akik számára nehezen hozzáférhető más segítség, és ezt olyan formában tehetem, ahogy az szerintem a legmegfelelőbb: alapos szaktudással, szívvel-lélekkel, egy jó csapatban. A humor és a szeretet nagyon fontos a munkánkban, segít a nehéz helyzeteket átvészelni – márpedig itt találkozunk nehéz sorsokkal, de minden találkozás engem is tanít. Nekem például más dolgok lettek fontosak az életben, és a gyermekeimnek már ezt adom tovább. ”

Judit (illetve ahogy mi hívjuk, Judó), az I. sz. Gyermekklinikán kezdett el dolgozni nővérként, immáron 24 évvel ezelőtt. 2017-ben érkezett a Tábitha Házba, nővérként kezdett el dolgozni, majd fél év múlva ő lett a Ház főnővére. Mindennapi feladatai közé tartozik az adminisztráció, statisztikák készítése, betegszállítások szervezése, a gondozott gyermekek ittlétének tervezése, ehhez az ápolási feltételek biztosítása, ápolók beosztása, fogyóanyagok, gyógyszerek beszerzése és képzések szervezése.

Judó kinevezésével együtt egy újfajta szemlélet jelent meg a Tábithában, hiszen a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy hozzáértő, nagy szaktudással bíró kollegák dolgozzanak a Házban, nem csak az egészségügyi munkakörökben, és hogy minél szélesebb körben megismerjék a működésünket az érintett családok és a szakmai közösség egyaránt. Az ő nevéhez fűződik a Tábithás csapat bővülése, a Ház megszakítás nélküli működése és a nemzetközi szakmai kapcsolatok (például a skóciai CHAS) kiépítése és ápolása.

Judó jelenleg a Pécsi Tudományegyetem diplomás ápoló szakán tanul.

Judó szuperereje szerintünk végtelen türelme, a gyermekek szeretete, empátiája, rendkívüli munkabírása, örökös tudásvágya, és soha nem lankadó „ne aggódj, megoldjuk” hozzáállása.

Posztós Zsuzsa

önkéntes koordinátor

„A munkám során lenyűgöző számomra nap mint nap megtapasztalom, hogy mennyi segíteni vágyó és tettrekész önkéntese van a Tábitha Háznak, akik önzetlen segítségüket felajánlva a szabadidejüket és az energiájukat áldozzák fel másokért. A jó közösség és a jó ügy mellett ez az, amiért szeretek itt dolgozni.”

Zsuzsa 2016-ban kezdett el önkénteskedni a Tábitha Házban, majd 2018-ban jelentkezett az önkéntes koordinátori pályázati kiírásra, amit meg is nyert, így két év önkénteskedés után tavaly októbertől Zsuzsa koordinátorként dolgozik a Házban. Napi feladatai közé tartozik az önkéntesek segítségével megvalósuló programok, események szervezése, a házban és a ház körül végzett önkéntes munkák koordinálása, emellett a ház mindennapi működtetésében is aktívan részt vállal.

Zsuzsa szuperereje szerintünk végtelen nyugalma, összeszedettsége, kiváló szervezőkészsége.

Benkő Henrietta

Pszichológus

„Nagyon megtisztelő számomra, hogy elkísérhetem a családokat életük egyik legnehezebb időszakában, és támogathatom őket abban a folyamatban, melynek során a megváltoztathatatlan elviselhetővé szelídül. Nehéz és megterhelő munka, ám mindeközben nagyon sokat tanulok a gondozott gyermekektől és családjaiktól az igazán fontos dolgokról: az élet szeretetéről és értékességéről, alázatról, elfogadásról, örömről, küzdelemről, bátorságról, nyitottságról és őszinteségről. Rengeteg szép és felemelő pillanatot élek meg a Tábithában, és ezekért nagyon hálás vagyok a családjainknak és a kollégáimnak.”

Henrietta (vagy ahogy mi hívjuk, Heni) tavaly kezdett el pszichológusként dolgozni a Tábitha Házban. Feladatai közé tartozik a gondozott (krónikus beteg gyermeküket nevelő, illetve gyermeküket vesztett) családok pszichés támogatása, melynek során az érintett gyermekek mellett kiemelt figyelmet fordít azok testvéreire is. Kolleganőjével, ÁgiAnnával közösen vezeti a szülőknek szervezett támogató csoportot, az önkéntesképzés önismereti és kommunikációs részét, az önkéntesek részére szervezett továbbképzéseket és szupervíziókat. Részt vesz a pszichológiai vonatkozású, folyamatban levő kutatási projektekben, továbbá interjúkat ad.

Heni szuperereje szerintünk kitartó, türelmes és szerető figyelme és megértése. Sokat jelent nekünk rendszerszemlélete, innovatív gondolkodása, kreativitása.

dr. Losonczi László

Gyermekorvos

„Valahogy mindig az élet talán két legnagyobb misztériuma, a születés és a halál foglalkoztatott leginkább. Amikor kissrác voltam, szülészorvos szerettem volna lenni: az érdekelt legjobban, hogyan alakul ki és hogyan fejlődik ki egy élet, majd később, a szakmai gyakorlatokon nagyon sok szülésnél voltam jelen. Végül gyermekgyógyász lettem, és orvosi hivatásom gyakorlása közben azt vettem észre, hogy a halál, az elmúlás kísérése egy nagyon különleges dolog, ami bennem soha nem keltett félelmet. Az élet eleje és a vége a legintimebb pillanataink közé tartoznak. Az, hogy ezekben a pillanatokban egy-egy családot elkísérhetek, nagyon megtisztelő számomra.”

László (vagy ahogy mi hívjuk, Laci doktor) 2018 nyara óta dolgozik a Tábitha Házban. Mindennapi feladatai közé tartozik a gondozott gyermekek orvosi vizsgálata és felügyelete. Mentesítő ellátáson nálunk levő gyermekek esetében a bármikor előforduló problémákat (például láz, fájdalom, görcsök, stb.) orvosolja, életvégi ellátáson nálunk levő gyermekek esetén fő feladata a haldokló gyermekek szenvedésének, fájdalmainak enyhítése, valamint a szülőkkel, hozzátartozókkal való beszélgetés az élet utolsó időszakában. Nem mindig van orvos a házban, viszont az állandó orvosi készenlét biztosított: ilyen esetekben a nővérek felhívják őt orvosi kérdéseikkel, illetve szükség esetén, ha olyan jellegű probléma adódna, be is jön a házba.

Laci doktor a Tábitha Ház mellett házi gyermekorvosként dolgozik Zuglóban, azt megelőzően pedig a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán szerzett fontos szakmai tapasztalatokat - először ott, az onko-hematológiai osztályokon, a koraszülött intenzív és az intenzív osztályokon találkozott a gyermekélet elmúlásával. Csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsgája van.

Laci doktor szuperereje szerintünk végtelen türelme, készségessége, udvariassága, alapossága és szűnni nem akaró tudásvágya.

A fotón Laci doktor Frida kutyussal látható, aki terápiás segítő kutyaként a Tábitha Házban és a gyermekorvosi rendelőben is gyakran előfordul.

Teslér Judit

Marketing és adományozási menedzser

„Nagyon szeretek a Tábithában dolgozni. Itt nap mint nap látom és érzem, hogy valóban tudok segíteni. Nemcsak a gondozott családoknak, hanem a kollégáknak is nagy hasznára van a tudásom, hiszen a versenyszférában megszerzett tapasztalataimat jól tudom itt kamatoztatni. Emellett sokkal elfogadóbbá, jobb emberré tesz ez a munka, nagyon jó érzés segíteni. Az itteni mindennapok, a kollégák, a Tábitha Ház szemlélete új nézőpontokat hozott be az életembe, amiért nagyon hálás vagyok.”

Judit kommunikációs szakember, informatika- és vállalatszervező szakirányon végzett. A Tábitha Ház előtt egy napilap értékesítési igazgatójaként dolgozott, s jelenleg is irányítja egy technológiai témájú projekt kommunikációját.

Judit két évvel ezelőtt kezdett el önkénteskedni a Tábitha Házban, majd a marketinggel és az adományozással kapcsolatos feladatok egyre több időt és energiát igényeltek, így idén tavasztól Judit már munkatársként koordinálja ezeket a tevékenységeket. Mindennapi feladatai köré tartozik a Tábitha Ház kommunikációjának (weblapjának és facebook oldalának) működtetése, rendezvények szervezése és az adománygyűjtések koordinálása.

Bakó Piroska

„Nekem a gyermekhospice a hivatásom: a Tábitha Házban törött szárnyú kisangyalok vannak, és én ezekről a kisangyalokról gondoskodom a napi munkám során, amit tiszta szívvel és lélekkel, csupa szívvel és szeretettel végzek.”

Piroska több mint két éve dolgozik a Tábitha Házban, gyermekgondozóként. Azért szeret itt dolgozni, mert itt tényleg önmaga lehet, hiszen munkája során bármikor kifejezheti az érzéseit és a szeretetét is, és ez számára nagyon fontos. És az a szeretet, amit a gondozott gyermekektől kap, nagyon speciális: időnként egy-egy mosoly, egy tekintet, egy érintés, ám ezekben az aprónak tűnő mozzanatokban a gyermekek minden szeretete benne van, és ezek a pillanatok nagy boldogsággal töltik el.

A legnehezebb számára elfogadni azt, amikor egy gyermek meghal, illetve látni azt, hogy egy gyermek ágyhoz kötötten, a saját testébe zárva él.

Szerintünk Piroska szuperereje a kifogyhatatlan türelme és szeretete.

Őriné Brigitta

„Nagyon szeretek a Tábithában dolgozni, jó a közösség, szuperek a kollégák, és a gondozott gyermekekkel nagyon sok szép pillanatot élünk meg közösen. A Tábitha a második családom.”

Brigi szakápolóként dolgozik a Tábitha Házban, a gyermekek gondozása a feladata. Ezelőtt titkárságvezetőként, illetve más egészségügyi területen dolgozott.

Nagyon szeret gyermekek közelében lenni, gondoskodni róluk. Néhány gyermek ellátása (etetése, itatása, pelenkázása, fürdetése) sok időt vesz igénybe és nehéz feladat, ami sok energiát és kreativitást kíván. Ez időnként megviseli, de annál inkább a szívén viseli a sorsukat: amikor nem dolgozik, akkor is tartja a kapcsolatot a kollégákkal, melyik gyermek hogy van éppen.

Brigi szuperereje szerintünk a jó kisugárzása, nyugodtsága, higgadtsága, végtelen türelme, és nem utolsó sorban ő készíti a legfinomabb teát.

Takács Hajnalka

„A gyermekhospice-ban számomra a szeretet és az alázat a legfontosabb. A Tábitha Házban nincs két egyforma gyermek és nincs két egyforma nap: boldogsággal tölt el, ha a napi kihívásokat megoldom és a rám bízott gyermekeknek minden tőlem telhetőt megadok.”

Hajni általános ápolóként dolgozik a Tábitha-ban, a házban levő krónikus betegséggel élő gyermekek gondozása a feladata (a gyermekek tisztán tartása, pelenkázása, etetése, fürdetése és a velük való foglalkozás). Legnehezebb a munkájában az, hogy időnként feszítő tehetetlenséggel szemléli a gyermekeket, akikről tudja, hogy állapotuk nem javulhat.

Egy munkanap végén elégedettséggel tölti el az, ha a gondozására bízott gyermekeknek minden tőle telhetőt megadott, a lehető legszebbé varázsolta a napjukat, és a munkája végén jó közérzetben hagyja a gyermekeket a házban.

Szerintünk Hajni szuperereje a végtelen kedvessége, kitartása és a gyermekek szeretete.

Simon Mihály

„A Tábithában családias légkörben, igazi csapatmunkában dolgozunk. Itt mi elfogadjuk a gyermekeket és egymást is olyannak, amilyenek vagyunk, ebben rejlik a Ház varázsa.”

Misi szociális gondozóként és ápolóként dolgozik a Tábitha Házban, ő az egyetlen férfi ápoló a csapatban, meg is becsülik őt és férfierejét a női kollégák.

Pályája kanyargós volt: az élelmiszeriparban kezdett el dolgozni, élelmiszertartósító, szakács, ápolási asszisztens, gyógypedagógiai segítő munkatárs végzettsége van, a szociális asszisztens képzést pedig most fejezi majd be. A Tábitha Ház mellett jelenleg egy idősek otthonában dolgozik még.

Misi szuperereje szerintünk előzékenysége, segítőkészsége: mindig meglátja, hol tud segíteni és kérdés nélkül rögtön ott is terem.

Lévai Valéria

Szakápoló

„A munkámban az okoz örömet és az motivál, ha a gyermekek mellett a kollegák és a szülők is visszavárnak, és kérdezik, mikor leszek legközelebb műszakban. És persze a mindennapi, aprónak tűnő sikerélmények nagyon fontosak, például az, ha egy gyermek jóízűen eszik és iszik, akkor vagyok én is elégedett.”

Vali 2013-ban csatlakozott a Tábitha csapatához, s nagyon szeret a ház családias, otthoni környezetében dolgozni. Az ápolási feladatokat tekintve a gondozottak speciális ellátást igényelnek, hiszen ezek a gyermekek teljes mértékben az ápolókra vannak utalva, így az ő munkájuk nagyobb hozzáértést kíván és nagyobb felelősséggel is jár, ám a sikerélmények is nagyobbak.

Vali szuperereje szerintünk végtelen türelme, kedvessége, szakértelme és tapasztalata. A váratlan, nehéz helyzetekben is nyugodt magabiztossággal és szeretettel fordul a gyermekek felé.

Meggyesné Rádics Göngyi

Szakápoló

„Tanárnak készültem, véletlenül kerültem egészségügyi pályára. A hospice és palliatív szemléletmód nagyon közel áll hozzám, s bár pályám kezdete óta dolgozom a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, a Tábitha Házban nagyon sokat tanultam az aktív ellátásról is. Az itt töltött évek alatt átértékelődött a gondolkodásom: más dolgokat tartok fontosnak az életben, és megtanultam, hogy az apró dolgok milyen sok örömet okozhatnak. Boldog vagyok, amikor a gondozott gyermekek szemében látom a csillogást.”

Gyöngyi 2011-ben kezdett el dolgozni a Tábitha Házban, s olyannyira megtalálta saját magát ezen a területen, hogy időközben elvégezte a hospice szakápolói szakot is. Gyöngyi nagyon szeret itt dolgozni, mert jó a közösség, összeszokott a csapat, illetve szakmailag is kihívást jelentenek a mindennapok, hiszen többféle betegséggel találkoznak az ápolók, így sok hasznos ápolási és ellátási ismeretet is szerzett a házban az itt töltött nyolc év alatt.

Gyöngyi szuperereje szerintünk széleskörű és alapos szakmai tudása, hozzáértése, tapasztalata, magabiztossága mellett a gyermekek iránti tisztelete és végtelen szeretete.

Sindel Andrea

gyógytornász

„Nagyon szeretem a munkámat: felemelő azt megélni, hogy még a legpasszívabb gyerkőc is megváltozik, mosolyogva ellazul, miután átmozgattam. Sok pozitív, apró visszajelzést kapok tőlük, ami lehet, hogy csupán egy kis rezdülés, egy mosoly, de ezért már megéri. Előfordul, hogy egy ritka betegséggel élő gyermekkel találkozom a Házban, de mindig sok segítséget kapok az ápolóktól. Ez az, amit különösen szeretek itt: megnyugtató a kollegák jelenléte, hozzáértése, szaktudása, jó ilyen barátságos, támogató, jó légkörben dolgozni. Engem feltölt a munka a Tábithában.”

Andrea (Andi) gyógytornász végzettséget a főiskolán szerzett, azóta örömmel végzi ezt a munkát. A Tábithában a gyermekek átmozgatása, tornáztatása a feladata, aminek számos jótékony hatása van: javítja a keringésüket, nyújtja az izmokat, átmozgatja az ízületeket, serkenti az emésztésüket.

Andi gyógytornászként, házi betegápolás és hospice területen dolgozik még a Tábitha Ház mellett.

Andi szuperereje szerintünk végtelen nyugalma és türelme, amivel a gyermekek felé fordul, illetve az a rendkívüli érzékenysége, amivel könnyen ráhangolódik a gyermekek hangulatára, állapotára.