Közép-kelet-európai gyermekhospice találkozó!

Közös tapasztalatunk, hogy a hospice-ellátásról még keveset tud a társadalom és sajnálatosan a szakma is, így fontosnak találjuk információs előadások, kampányok szervezését. Öt ország gyermek-palliatív ellá …

Közös tapasztalatunk, hogy a hospice-ellátásról még keveset tud a társadalom és sajnálatosan a szakma is, így fontosnak találjuk információs előadások, kampányok szervezését. Öt ország gyermek-palliatív ellátást nyújtó szervezetei találkoztak Budapesten és Törökbálinton. 


Budapesten, a Velux Foundations szervezésében és finanszírozásában és a Tábitha Gyermekhospice ház szakmai háttere mellett találkozott a közép-kelet európai régió hat gyermekhospice-ellátást nyútó szervezete, öt régiós országot (Lengyelország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Magyarország) képviselve.

A vasárnapi ismerkedési est után hétfőn elindult a komoly munka. A plenáris ülésen minden hospice bemutatta munkáját, országa gyermekhospice-rendszerét. A bemutatkozások után szakmai csoportban folytatódott a munka: az orvosi csoportban gyermekpalliatív ellátásban dolgozó orvosok, a lelkiegészség-csoportban pszichológusok és szociális munkások, míg  a menedzsercsoportban a szervezetek vezetői, adománygyűjtéssel foglalkozó munkatársak osztották neg a tapasztalataikat, a közös problémáikat, a „jó gyakorlatokat” –  meghatározva azokat a területeket is, amelyekben érdemes együtt dolgoznunk.

Közös tapasztalatunk, hogy a palliativ ellátásról még keveset tud a társadalom és sajnálatosan a szakma is, így fontosnak találjuk információs előadások, kampányok szervezését. A családok, akik gyógyíthatatlan, életet megrövidítő betegséggel élő gyereket nevelnek, megbélyegzettnek, kiközösítettnek és magányosnak érzik magukat. Az otthonápolási szolgáltatók  és a gyermekhospice-házak egyaránt az egész családot támogatják, így a beteg gyerekek testvéreinek is nagyon fontos a segítségnyújtás, a támogatás, a különböző élményterápiás programok. 

A gyászoló szülőknek  és testvéreknek szintén nagy szükségük van a támogatásra, a sorstársakkal való együttlétre, akár egyéni támogatással, akár csoportosan – akár családi táborok szervezésére.  

A résztvevők sokféle módszerről, programról számoltak be.  A közeljövőben mi is készülünk ilyen szolgáltatásokkal bővülni! 

A szakmai rendezvény végén közös nyilatkozatot fogadtunk el az együttműködés folytatására, és élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodva tértünk haza a munkánk folytatásához.

Résztvevő szervezetek:

Malopolska Hospice for Children Foundation. 2014-2018, Poland   Kraków

•             GAJUSZ Foundation, 2013-2015, Poland,   Łódź,  .

•             Lumina Association, 2015-2018, Romania,

•             Tábitha House, Hungary,  

•             Plamienok Children Hospice House from Slovakia

•             Ukrainian Association of Palliative and Hospice Care Kijev