Tábithás kezdeményezés az újszülöttek palliatív ellátásáért

Bár ez világszerte már jól működik, Magyarországon egyelőre azok az újszülöttek, akik élettel össze nem egyeztethető rendellenességgel születnek, szervezett formában nem kapnak palliatív (hospice) ellátást. E  …

Bár ez világszerte már jól működik, Magyarországon egyelőre azok az újszülöttek, akik élettel össze nem egyeztethető rendellenességgel születnek, szervezett formában nem kapnak palliatív (hospice) ellátást. E helyzeten kíván változtatni az egészségügyi szakmai vezetőkből álló munkacsoport, mely a Tábitha Házban tartotta első megbeszélését, a Tábitha orvos-igazgatója, Dr. Benyó Gáborkezdeményezésére.


Főorvosunk a frissen létrehozott Hospice-Palliatív Szakmai Kollégiumi Tagozat vezetőjeként, valamint a gyermekhospice-munka elkötelezett gyakorlójaként szeretne tenni azért, hogy intézményes formában, szakmailag összefogottan elindulhasson hazánkban az ún. neonatológiai (újszülöttekkel fogalkozó)  palliatív ellátás. Megkeresését nyitottan és lelkesen fogadták a szakemberek, s így megtörtént az első, a helyzetet és a feladatokat felmérő szakmai egyeztetés a törökbálinti Tábitha Házban.

Jelen volt Dr. Benyó Gábor, házigazdaként is; Dr. Szabó Miklós, a neonatológiai (újszülött-ellátási) szakmai tagozat elnöke, az I.sz. Gyermekklinika újszülött intenzív osztályának vezetője; Dr. Nádor Csaba, az Országos Gyógyintézeti Központ osztályvezetője, a Honvéd Kórház koraszülött intenzív centrumának főorvosa; Dr. Bognár Márta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK)  gyermekgondozói tagozatának vezetője; Dr. Feith Helga Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar docense.

Köszönjük, és szurkolunk azért, hogy a gyógyíthatalan betegséggel világra érkező újszülöttek és családjaik számára is mindig legyen segítség!